Az ajánlat talán legfontosabb eleme a precíz felmérés. Mivel tudjuk, kinek mit szeretnél eladni, milyen szolgáltatásra, milyen specifikációkra van szüksége, megfelelően el tudjuk készíteni a személyre szabott ajánlatunkat.

Az árajánlat feltérképezés nagyon összetett dolog, kiemelten fontos a pontos vizsgálat, hogy nem csak érdeklődik, hanem valóban szeretné megrendelni a szolgáltatást, mert ha sokat foglalkozunk vele, specifikációs ajánlatot készítünk és kiderül, hogy nem megfelelő neki az összeg, az veszteséges lehet a cég számára. Ennek megfelelően jól le kell előre egyeztetni az ügyféllel a szándékokat, természetesen mindkét fél részéről, hogy ne csak egy körülbelüli árat, hanem egy pontos árajánlatot kaphasson.

A felmérés lényege a kölcsönös figyelem, a megfelelő kommunikáció és a közös cél, hogy mindkét félnek megfelelő legyen.

Vállalkozói oldalról a legnehezebb meghatározni, hogy mennyi munkaórára lesz szükség a termék/szolgáltatás elkészítéséhez. Senki nem szeretne ezer órákat kifizetni, viszont érthetően gyártói oldalon sem cél kevesebb óraszámot megadni, mint amennyit eltöltöttek a készítése során.