ERP-Percek különkiadásunkban összegeztük az EPR-rel kapcsolatos legújabb információkat, teendőket, regisztrációs kötelességeket.

Az EPR (Extended Producer Responsibility) díj a termékdíjakkal összehasonlítva jelentősen több lett. Azok a cégek, akik külföldről hoznak be csomagolást, terméket, ami EPR köteles, nekik jelenteni kell, nyilvántartás, illetve EPR díjat kell vezetni. Mellettük azoknak a cégeknek kell, akik gyártanak, illetve azoknak, akik ilyen termékek külföldről vásárolnak és elsőként hozzák Magyarországon forgalomba.

Nagyon fontos, nem kell mindenkinek fizetnie ugyanazon termék után, csak a legelsőnek forgalomba hozónak, számviteli szempontból!

Érdemes szakértő segítségét kérni, mert vannak koránt sem egyértelmű esetek:

Pl. Ha asztalosként dolgozom, fa mellett ledfényeket is beépítek, speciális műanyag élzáró fóliát alkalmazok, ez a tárgy innentől kezdve EPR köteles, hiába nincs a fa a körforgásos termékek közt.

Vannak olyan termékek, csomagoló anyagok, amelynél könnyű kitalálni, hogy melyik ún. KF kód tartozik, amiből számolódik a díjkód, viszont van, ahol nem egyértelmű. A rossz regisztráció miatti adófizetések elkerülése érdekében érdemes egy szakértővel kivizsgáltatnia helyzetét, ezzel is elkerülne az esetlegesen felmerülő problémákat.

Amennyiben kérdésetek lenne az EPR díj kapcsán, írjatok az ugyvitel@frik.hu e-mail címre vagy töltsétek ki űrlapunkat az https://eprjelentes.hu/ weboldalon.