Munkaerő hatékonyságának pénzügyi mérése

Tízből hat cég nem számolja ki részletesen, hogy mennyibe is kerül számára egy munkatárs.

Az általános az, hogy egy embernek a bruttó bérének a dupláját minimum ki kell termelnie, azért, hogy nullán legyen a cég.

  • Van egy bruttó bére, amivel tudunk kalkulálni
  • Van céges számítógépe, céges telefonja, cégfüggően autója
  • Ezeknek mind van amortizációs díjuk
  • Irodafenntartás költsége emberre leosztva
  • Szerszámok, eszközök, amiket használunk

Ezeket összeadva tudjuk kiszámolni, hogy pontosan mennyibe is kerül nekünk a munkavállaló.

Röviden összefoglalva, ha egy cégnek van 10 munkavállalója, mindenkinek számolni kell a bruttó bérével, az leosztva óránként kiszámolható, ezen felül számolni kell a havi irodabérléssel, rezsi díjjal, céges telefon, ha van minden egyéb céges költség (autó, stb), ezeket mind leosztani egy órára és hozzáadni a bruttó béréhez, így számolható ki, hogy mennyibe is kerül egy munkavállaló a cég számára.

Az önköltség az, amit egy munkavállalóra leosztottunk az imént elmondottak szerint. Ha ez az összeg, kijön óránként 15 ezer forintra, akkor ez azt jelenti, hogy egy óra alatt a munkatársnak olyan teljesítményt kell nyújtania, hogy legalább ennyit termeljen a cégben, és akkor vagyunk nullán, magasabb összeg esetén nyereségesek.

Mindennek az alapja az, hogy legyen egy jól strukturált beosztása a kollégáknak, tudjuk kitől mi az elvárás, és utána mérhető lesz, hogy az adott munkatárs kitermeli-e a cég számára a költségeit.