A legfőbb, legfontosabb feladat az elején felmérni pontosan az igényeket, mire van szüksége, mekkora költségvetéssel számol, ilyen tudásra van szüksége. Ezen információk birtokában lehet konkrét ajánlatot írni és küldeni neki.

Példa:

Amennyiben weboldalak készítésével foglalkozik vállalkozása, meg kell kérdezni, hogy milyen specifikációkra van szüksége – szeretne-e ügyviteli rendszert bevezetni, online értékesítéssel foglalkozik-e, ha igen, akkor szükséges lehet egy professzionális webshop beépítése, egyedi design-t szeretne-e, van-e logója, ha nincs, akkor készítsenek-e a grafikus munkatársak, rengeteg olyan attribútum, amit az elején meg kell kérdezni, hogy átfogó képet kapjanak az árajánlat tétel előtt.

A felmért igények alapján lehet kiszámolni, hogy hány munkatársra, mennyi munkaórára van szükség, szakértők megvizsgálják előtte, hiszen enélkül mérési hibák merülhetnek fel, amelyet jobb az elején már elkerülni.

Ahogy azt egy idős bácsi mondta, miután nem akartak kimenni felmérni a munkások a fészere állapotát:

„Komolytalan az a cég, amelyik nem jön ki, nem nézi meg saját szemével a feladatot, mit kell csinálni és úgy ad hasra ütésre egy árajánlatot”

Az értékesítésen belül a felmérés a legfontosabb, mert így tudunk tisztességesek lenni a partnerrel és saját magunkkal is, hogy ne csapjuk be magunkat sem.