Sokszor használt kifejezés az értékesítés területén a lead, viszont nem igazán szokták megmagyarázni a konkrét jelentését.

A lead kifejezést legegyszerűbben úgy lehet lefordítani, hogy lehetőség. Például kapunk egy névjegykártyát, érdeklődnek a termékünk/szolgáltatásunk iránt. Azonban ezek a névjegykártyák gyakran eltűnnek, hónapokkal később jut eszünkbe felkeresni az érdeklődőt, ami hatására nem lesz üzlet a megkeresésből.

Emiatt célszerű egy ügyviteli rendszerbe felvinni az adatokat, kiadni egy értékesítőnek, így nem fog elveszi az információ.

Ha valaki követi az oldalunkat facebookon, még nem lead, mert nem tudjuk a szándékait, lehet csak szimpatikus volt neki egy kép, egy mém, de nem tervezi megvenni termékünket, előfizetni a szolgáltatásunkra.

Például, ha egy üzletben felpróbálják az újonnan érkezett pólókat, érdeklődést fejt ki, míg ha csak lemegy körbenézni, de nem próbálja fel, nem fogja meg, hogy számára kellenes-e a tapintása, akkor felesleges leadként kezelni, mert nem potenciális vásárló.

A mi olvasatunkban a lead ott kezdődik, ahol a marketingnek az a része befejeződik, hogy bekerüljön hozzánk és beszéljünk vele, ezután elindul az a fajta érdeklődés, ahol egyeztetünk az ügyféllel, hogy mit szeretne, ennyibe kerül, milyen terveid/vágyaid vannak, az már egy lead, addig csak egy érdeklődő, akiről még nem tudjuk mit akar, idáig el kell jutni.